Ervaringen van clienten

Dit is wat clienten over Nathalie van der Knaap en Paardenwijs zeggen:

Ik heb twintig therapiesessies gehad bij Nathalie en ik vond het heel spannend, omdat eerdere therapieën nooit gehoplen hebben.

Ik kwam langs voor een kennismakingsgesprek en werd heel hartelijk ontvangen; even kennismaken met Nathalie en met de paarden. De eerste keer is verder besproken hoe de sessies eruit gaan zien en hoe we te werk gaan. Dit is allemaal heel relaxed verlopen. Ik had zelf veel inbreng in wat er ging gebeuren en het voelde totaal niet als normale therapie waar je in een kamertje zit en moet praten over je problemen.

Natuurlijk wordt er wel over je problemen gepraat, alleen het voelt zoveel natuurlijker, omdat je tegelijkertijd bezig bent met wat je leuk vind om te doen. Ik heb zo´n fijne tijd gehad en het heeft me enorm geholpen.

Joëlle

17 jaar

Het werken met de paarden geeft mij een gevoel van veiligheid en steun, waardoor ik moeilijke punten durf aan te gaan. En omdat zij spiegelen wat er in mij gebeurt, wordt het duidelijk(er) voor mij en ontdek ik dat wat ik met mijn hoofd denk/invul niet altijd klopt met wat er in mijn lijf gebeurt.

Nathalie geeft mij de ruimte om er te mogen zijn zoals ik mij op dat moment voel. Tegelijkertijd daagt zij mij uit om naar mezelf te kijken en de grens op te zoeken.

Verder heeft ze veel gevoel voor humor die goed aansluit en die ik hard nodig heb in mijn leven.

Iza

47 jaar

“Eén van de voordelen die paarden ten opzichte van menselijke therapeuten hebben, is dat je ze vrijelijk kunt aanraken en dat zij jou kunnen raken, in elke zin van het woord.’”

M. Coates

Ik heb meerdere familieopstellingen bijgewoond bij Mary die me veel gebracht hebben en waar ik nog steeds veel aan heb. Nu ik zover gekomen ben, vind ik het een echte toevoeging dat er paarden bij zijn.

Opstellingen met de paarden bij Nathalie en Mary samen zijn heel bijzonder omdat je aangesloten wordt op het veld van de paarden, van onvoorwaardelijke liefde. Er zijn weinig woorden nodig, paarden voelen en laten zien wat er is. De opstellling ontvouwt zich dan vanzelf naar ‘de waarheid’. Ik zak dan dieper in mijn lichaam doordat het voelen nog intenser wordt.

Ik vind het veilig en vertrouwd om mee te doen en heel fijn omdat Nathalie ook zo nuchter en vrolijk is.

Elise

69 jaar

Ik ben naar Paardenwijs gegaan omdat ik niet zo goed in mijn vel zat. Ik was somber, ik had moeite met naar school gaan. Ook had ik angsten. En ik kon moeilijk vrienden maken. 

Nathalie kan je goed helpen met jezelf weer beter te laten voelen. Dat doet ze door samen dingen met paarden te doen. Paarden kunnen mensen goed aanvoelen. Ze voelen jouw verdriet of angst.

Je gaat eigenlijk heel gewoon met een paard aan het werk. Ik doe dat meestal met hetzelfde paard dat ik leuk vind. Je gaat het paard halen, je gaat het poetsen. Dan doe je bijvoorbeeld grondwerk. Dan geef ik commando’s. Bijvoorbeeld dat het paard achteruit moet lopen. Ik geef een duwtje tegen zijn borst, of ik ga naast het paard staan en dan houd ik de zweep voor zijn borst en zeg ik ‘terug’ of ‘achteruit’. Als het goed is, volgt het paard mijn commando op. Of we gaan longeren. Het paard loopt dan rondjes. We gaan ook vaak met het paard rijden in het bos. En dan praten Nathalie en ik samen over allerlei dingen. 

De paardentherapie helpt mij heel erg goed. Ik leer via het paard met mijn angsten om te gaan. Het gaat zo. Als ik een paard stil wil laten staan, moet ik een beetje uitblazen. De bedoeling is dat ik dat ook op andere momenten doe in het gewone leven. Dan doe ik ook alsof ik een paard stilzet. Als ik dat doe, dan werkt het. En dat is fijn.

Toen ik een presentatie op school moest geven, en ik dat heel spannend vond, heb ik dit een paar keer gedaan voordat ik aan de beurt was. Het lukte. Ik heb die presentatie gegeven.

Lotte

13 jaar