Visie op mens en paard

Ieder mens heeft recht op liefde en zorg in een veilige omgeving waar het zich kan ontwikkelen en opgroeien tot een persoon die verantwoordelijkheid neemt voor zijn leven binnen zijn eigen mogelijkheden. In het werken met mensen en paarden heb ik een voorbeeldfunctie. Het respectvol omgaan met zowel mens als dier staat voor mij voorop. 

Samenwerken met paarden

Het paard is geschikt als co-therapeut wanneer het respectvol en deskundig wordt ingezet. De basis voor een goede samenwerking met het paard ligt in de waarborging van zijn individualiteit en het respecteren van zijn karakter. Het paard moet paard kunnen zijn met sociale omgang in een kudde met soortgenoten en voldoende buitenruimte voor fysieke beweging. Een paard is een vluchtdier en zodoende altijd alert op zijn omgeving. Hierdoor kan een paard op afstand onze bedoelingen aanvoelen.

Bij PaardenWijs heeft de equitherapeut een goede band met de paarden waarmee ze werkt. Ze zijn door haar opgeleid en heel belangrijk is dat de paarden gezond en fit zijn, met plezier meewerken, minimaal 6 jaar oud zijn en voldoende rustmomenten kunnen nemen.

Leren met en van paarden

Paarden oefenen een grote aantrekkingskracht uit op mensen en dagen uit tot handelen. Onze verbinding met paarden en hun specifieke eigenschappen zijn uitstekend in te zetten bij gewenste veranderingsprocessen. Ze zorgen voor een unieke ervaring met een groot leerpotentieel.

In het samenzijn met paarden worden we uitgedaagd tot handelen en komen we in het hier en nu. Paarden reageren direct en zonder oordeel op ons gedrag. Begeleid omgaan met paarden kan het zelfinzicht en de persoonlijkheid versterken. Ook zijn paarden in staat ons te dragen en in beweging te zetten en heeft de beweging van het paard een bewezen positieve werking op ons zenuwstelsel en onze zintuigen. Er is altijd sprake van een bewegingsdialoog.

visie op mens en paard